Blog, Strana 2

Herbár 3
Herbár 3

Puškarmul

Zaužívaný názov: Pushkarmula, Paushkar, Pushkarmool
Latinský názov: Inula racemosa
Slovenský názov: Puškarmul

Purmal

Puškarmul patrí nielen medzi liečivé, ale aj medzi okrasné rastliny, rastie v západných Himalájach. Ako liečivá časť sa používa jeho koreň. Tradične sa využíva predovšetkým pri respiračných ochoreniach.

Možeme ho nájsť v bylinnej kombinácii Breathe Free, ktorá je určená proti kašlu, na odhlienenie a uvoľnenie dýchacích ciest ako aj na posilnenie dýchacieho systému pri rôznych respiračných ochoreniach, vrátane astmy a to predovšetkým preto, lebo má protizápalové a bronchodilatačné účinky.

Známe sú aj jeho účinky na kardio-vaskulárny systém (antiischemické a antianginózne), zároveň znižuje krvný tlak.

Súhrn účinkov Puškarmulu:

- podpora a liečba respiračných ochorení

- vynikajúce odhlieňujúce účinky a efektívne pôsobí proti kašlu

- posilnenie kardio-vaskulárneho systému

- znižuje krvný tlak

 

Šatavari

Zaužívaný názov: Šatavari
Latinský názov: Asparagus racemosus
Slovenský názov: Špargľa hroznovitá

Satvari

ŠATAVARI (Shatawari) je jednou z najvýznamnejších liečivých bylín. Dalo by sa povedať, že je to predovšetkým "ženská" bylina, používaná dlhé storočia v tradičnej indickej a tibetskej medicíne. Vďaka obsahu fytoestrogénov sa používa na harmonizáciu hormonálnej rovnováhy u žien v každom veku.

V mladosti sa používa na reguláciu menštruácie, počas tehotenstva bráni predčasnému pôrodu, po pôrode podporuje tvorbu mlieka a zabraňuje popôrodnej depresii, v neskoršom veku tlmí prejavy menopauzy. Podporuje plodnosť tak u žien ako aj u mužov.

Dôležitým je aj fakt, že počas užívania Šatavari sa zvyšuje odolnosti voči stresu a psychická rovnováha. Preto je vhodná aj pri emocionálnom strese, pri ťažko zvládateľných problémoch a starostiach, ktoré znamenajú nápor na psychiku.

Keďže ide o známy fytoestrogén, ktorý pomáha navodiť hormonálnu rovnováhu a blahodárne pôsobí pri normalizácii estrogénov, priaznivo pôsobí u žien, ktoré majú menštruačné a predmenštruačné problémy (podráždenosť, zadržiavanie tekutín a kŕče). Pozitívne ovplyvňuje priebeh menopauzy, najmä znižovaním návalov tepla, rieši problémy s nespavosťou, atď.

Vďaka protizápalovému a chladiacemu účinku vplýva pozitívne na tráviaci trakt, pomáha pri hnačkách, syndróme dráždivého čreva a pri pálení záhy. Prispieva k upokojeniu podráždených močových ciest.

 

Súhrn účinkov Šatavari:

 - regulácia hormonálnej rovnováhy (menštruácia, tehotenstvo, menopauza)

- zvýšenie odolnosti voči stresu, navodenie psychickej rovnováhy

- podpora tráviaceho traktu

- má podporný účnok na imunitu, pomáha bojovať napríklad proti kvasinkám a toxínom

 

Triphala

Triph

TRIPHALA je najznámejšia a najúčinnejšia kombinácia na vnútorné prečistenie a tiež regeneráciu či obnovu organizmu, zložená je z troch bylín Amalaki (Phyllanthus emblica), Vibhitaki (Terminalia belerica) a Haritaki (Terminalia chebula).

Triphala je prírodná bylinná zmes pôsobiaca regeneračne na sliznicu zažívacieho ústrojenstva, podporuje činnosť tráviacieho, obehového, močového a dýchacieho ústrojenstva. Prečisťuje organizmus.

Účelom detoxikácie je odstrániť odumreté bunky, tkanivo a toxíny, ktoré sa v organizme hromadia. Bunky sa obnovujú v priebehu celého nášho života, nové bunky nahrádzajú staré a odumierajúce. Detoxikáciou sa teda zbavujeme pre telo jedovatých látok, tzv. toxínov.

V ajurvédskej medicíne sa Triphala používa pre pozvoľnú a jemnú detoxikáciu. Patrí k najznámejším kombináciam a tvoria ju  tri už vyššie spomenuté sušené ovocné plody Haritaki, Amalaki a Vibhitaki. Spoločne harmonizujú celý organizmus, podporujú trávenie a navodzujú rovnováhu. Triphala taktiež viaže ťažké kovy a prečisťuje hrubé črevo a tak pomáha s liečbou chronickej zápchy.

Byliny na detoxikáciu je nutné užívať (pri odstraňovaní toxínov i pri prevencii) dlhodobo, najmenej 3 mesiace, pretože účinkujú postupne. Jedná sa však o bezpečnú kombináciu, ktorá v primeranom dávkovaní nemá nežiaduce účinky a ani pri dlhodobom užívaní nie je návyková.


Súhrn účinkov Triphala kombinácie
:

- vynikajúce prečistenie a regenerácia organizmu

- podpora tráviaceho traktu

- jemný, ale dôkladný detoxikačný účinok

- odstraňuje z tela ťažké kovy

 

Tulsi

Zaužívaný názov: Tulsi, Krišna Tulsi
Latinský názov: Ocimum sanctum
Slovenský názov: Bazalka posvätná

Tulsi

TULSI alebo bazalka posvätná pochádza z Indie. Aj u nás rastie jej domáca príbuzná bazalka pravá. Tulsi sa odlišuje predovšetkým svojim vôňou a účinkami. V Indii bola zasvätená bohu Krišnovi a mala ako obeta ochraňovať pred smrťou, chorobami a nešťastím. Tulsi má veľké množstvo zdraviu prospešných účinkov, medzi ktoré patrí napríklad antistresový účinok - celkovo upokojuje, posilňuje imunitu, má antioxidačný, antibakteriálny a antiantiparazitický účinok.

Jej liečivé účinky sú využívané napríklad pri infekciách horných dýchacích ciest, pri kožných ohocreniach, pri tráviacich problémoch, proti kašľu (pomáha s vykašliavaním) a pri katare. Tulsi je možné užívať vo forme kapsúl alebo špeciálneho TULSI čaju. Každý si vie v tomto prípade vybrať to, čo mu vyhovuje viac.

 

Súhrn účinkov Tulsi:

 - celkové posilnenie organizmu

- pomáha pri respiračných ochoreniach

- protistresový a imunostimulačný účinok

- antihelmentikum (pôsobí proti parazitickým červom)

- pomáha pri tráviacich problémoch

- pomáha pri nachladnutí, horúčke a bolestiach hlavy

- posilňuje pránu - životnú silu

 

Vibhitaki

Zaužívaný názov: Vibhitaki
Latinský názov: Terminalia bellirica

vip

Vibhitaki (Bibhitaki)je listnatý strom 10 - 20m vysoký, ktorý bežne nájdeme vo vlhkých lesnatých oblastiach Indie, Barmy, Malajzie, Filipín či Srí Lanky. Liečivými časťami sú jeho plody, ktoré majú predovšetkým adstringentné, teda sťahujúce a tonizujúce účinky. Ovocie sa dá bežne konzumovať, nakoľko má príjemnú chuť.

Tvorí súčasť ajurvédskej detoxikačnej kombinácie Triphala, ktorá sa používa na účinnú, ale k telu šetrnú detoxikáciu. Zároveň je aj súčasťou bylinnej zmesi na posilnenie dýchacieho systému a na odhlienie nazvanej B-Free.

Vibhitaki má protizápalový a antimikrobiálny účinok, používa sa pri liečbe infekcií dýchacích ciest, pre svoje tonizujúce účinky sa používa pri liečbe kŕčových žíl a hemoroidov. Používa sa aj pri ochoreniach pečene a pri zápche rôzneho pôvodu. Ovplyvňuje metabolizmus tukov a tým znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím prispieva k znižovaniu rizika artériosklerózy a celkovo kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka diuretickým (močopudným) účinkom priaznivo ovlyvňuje funkcie obličiek a močových ciest.

 

Súhrn účinkov Vibhitaki:

- súčasť detoxikačnej trojkombinácie Tripahala

- ma pozitívne účinky na dýchacie cesty, urogenitálny trakt a pečeň

- prevencia kardiovaskulárnych ochorení a zvýšeného cholesterolu v krvi

Čítať článok
Avokádové brownies
Avokádové brownies

✨ Avokádové brownies – sladká dobrota trochu inak!
Predstavte si brownies, ktoré sú vláčne, čokoládové a zároveň v sebe ukrývajú zdravú ingredienciu – avokádo 🥑🍫. Výsledok? Dezert, ktorý si zamilujete hneď na prvé sústo!

👉 Stačí vám zopár základných surovín – avokádo, horká čokoláda, kakao, orechy… a máte hotovú sladkosť, ktorá je nielen lahodná, ale aj výživnejšia než klasické brownies.

💡 TIP: Skvele chutia s banánovou zmrzlinou, ktorú si spravíte tak, že zmrazíte banány a potom ich len rozmixujete do krémova. Poprípade spravíte ovocný rozvar ako naša Vierka. 

📖 Recept pochádza z knihy Jeme Zdravo – a my sme si ho okamžite zaradili medzi obľúbené.

SUROVINY: 

  • 100 g horkej čokolády
  • 2 zrelé avokáda
  • 2 vajcia
  • 40 ml oleja
  • 2 lyžice medu
  • 90 g mletých vlaššských orechov
  • 50g holadnského kakaa
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • soľ

POSTUP: 

  • Rúru predhrehte na 170 °C.
  • Nad vodným kúpeľom rozohrejte horskú čokoládu s olejom. 
  • Rozohriatu čokoládu spoločne s ostatnými ingredienciami premiestnite do mexéra a mixujte dohladka. Mixujte cca 1 minútu.
  • Formu na pečenie (20x20 cm) vyložte papierom na pečenie.
  • Nalejte do nej pripravené cesto a dajte piecť do predhriatej rúry. Pečte 30 -30 minút na 160 - 170 °C.
  • Brownies nechajte chladnúť na mriežke 10-15 minút, potom rozkrájajte na 16 kúskov a podávajte.

Druhý tip na servírovanie: na chutenie môžete použiť malinový alebo jahodový rozvar.

POSTUP: Mrazené ovocie rozvariť s trochou cukru a vymixovať do hladkej konzistencie.

 

DOBRÚ CHUŤ

 

Čítať článok
Hore
8 položiek celkom