Ajurvédske rizoto Kirčí

Ajurvédske rizoto KIČRÍ.
Pripravte si chutný obed už tento víkend :)

Extra tipy od nás:
- Rizoto má mať kašovitú konzistenciu, ktorá vznikne spojením šošovice a ryže.
- Pridaním chrumkavej zeleniny kašovitú chuť trochu rozbijeme a získame ľahký a výživovo plnohodnotný pokrm.

Vyskúšajte si však aj chuť rizota (Kičrí) bez zeleniny.
Toto jedlo pôsobí na organizmus prečisťujúco. Da sa pripraviť veľmi diétne, ale aj chutne s pridaním korenín, ktoré máme radi a ktoré podporia tráviace procesy.

SUROVINY:

  • 125g červenej šošovice alebo Mungo fazuľky

  • 75g Basmati ryže

  • 100g na drobno nakrájanej zeleniny(môže byť aj mrazená)

  • menšia cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • asi 6 cm kúsok póru(môže a nemusí byť) dáva však veľmi dobrú chuť

  • 4 cm kúsok čerstvého zázvoru

  • 1 čajová lyžička kurkumy

  • 1 čajová lyžička zmesi korenia pod názvom Garam Masala

  • ½ čajová lyžička zmesi korenia Trikatu

  • maslo ghee alebo olivový olej

  • zeleninový vývar alebo čistá voda

  • himalájska soľ

  • petržlenová vňať

  • čerstvý zázvor nie je nevyhnutný ale vynikajúco dopĺňa chuť a podčiarkuje detoxikačný účinok tohto jedla.

Ajurvédske rizoto sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov.

Zeleninu môžete a nemusíte pridávať.

POSTUP:

  • Na panvicu dáme olivový olej 3 pl, alebo ghee 1pl, pridáme jemne nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a pór a spolu orestujeme.
  • Pridáme kurkumu, Trikatu, Garam masalu a spolu orestujeme cca 10-15 sekúnd. Pozor, aby sa nič nepripálilo!
  • Zalejeme troškou vody a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu (namočenú cez noc alebo aspoň 1 hod pred varením). Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme dusiť cca 15 min.
  • V druhom hrnci v slanej vode uvaríme  Basmati ryžu vo väčšom množstve vody tak ako sa varia cestoviny cca 12 min.
  • Po uvarení ryžu zcedíme a pridáme ku šošovici.
  • Spolu premiešame a na záver pridame jemne udusenú zeleninu ochutenú soľou, kurkumou a garam masalou. Zeleninu ochutíme veľmi striedmo.
  • Po dokončení vmiešame nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

JABLKOVÉ ČATNÍ:

  • 2 väčšie jablká,
  • 1 polievková lyžiča ghee,
  • kúsok celej škorice asi 3 cm,
  • 1 polievkovej lyžice jemne nastrúhaného zázvoru,
  • 5 klinčekov,
  • 1 hviezdička badiánu,
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy,
  • 1 polievkovú lyžicu kokosového alebo trstinového cukru,
  • kúsok čili papričky,
  • štipku soli a
  • cca 2 čaj lyžičky citrónovej šťavy,
  • trochu vody

POSTUP:

  • Na ghee orestujeme koreniny, pridáme nastrúhané jablká a ostatné ingrediencie. Zalejeme trochou vody a udusíme, kým jablká nie sú mäkké.
  • Vyberieme kúsky korenín a môžeme podávať.