Ajurvédske rizoto Kirčí

Ajurvédske rizoto KIČRÍ.
Pripravte si chutný obed už tento víkend :)
Extra tipy od nás:
- Rizoto má mať kašovitú konzistenciu, ktorá vznikne spojením šošovice a ryže.
- Pridaním chrumkavej zeleniny kašovitú chuť trochu rozbijeme a získame ľahký a výživovo plnohodnotný pokrm.
Vyskúšajte si však aj chuť rizota (Kičrí) bez zeleniny.
Toto jedlo pôsobí na organizmus prečisťujúco. Da sa pripraviť veľmi diétne, ale aj chutne s pridaním korenín, ktoré máme radi a ktoré podporia tráviace procesy.
SUROVINY:
-
125g červenej šošovice alebo Mungo fazuľky
-
75g Basmati ryže
-
100g na drobno nakrájanej zeleniny(môže byť aj mrazená)
-
menšia cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
asi 6 cm kúsok póru(môže a nemusí byť) dáva však veľmi dobrú chuť
-
4 cm kúsok čerstvého zázvoru
-
1 čajová lyžička kurkumy
-
1 čajová lyžička zmesi korenia pod názvom Garam Masala
-
½ čajová lyžička zmesi korenia Trikatu
-
maslo ghee alebo olivový olej
-
zeleninový vývar alebo čistá voda
-
petržlenová vňať
-
čerstvý zázvor nie je nevyhnutný ale vynikajúco dopĺňa chuť a podčiarkuje detoxikačný účinok tohto jedla.
Ajurvédske rizoto sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov.
Zeleninu môžete a nemusíte pridávať.
POSTUP:
- Na panvicu dáme olivový olej 3 pl, alebo ghee 1pl, pridáme jemne nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a pór a spolu orestujeme.
- Pridáme kurkumu, Trikatu, Garam masalu a spolu orestujeme cca 10-15 sekúnd. Pozor, aby sa nič nepripálilo!
- Zalejeme troškou vody a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu (namočenú cez noc alebo aspoň 1 hod pred varením). Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme dusiť cca 15 min.
- V druhom hrnci v slanej vode uvaríme Basmati ryžu vo väčšom množstve vody tak ako sa varia cestoviny cca 12 min.
- Po uvarení ryžu zcedíme a pridáme ku šošovici.
- Spolu premiešame a na záver pridame jemne udusenú zeleninu ochutenú soľou, kurkumou a garam masalou. Zeleninu ochutíme veľmi striedmo.
- Po dokončení vmiešame nadrobno posekanú petržlenovú vňať.
JABLKOVÉ ČATNÍ:
- 2 väčšie jablká,
- 1 polievková lyžiča ghee,
- kúsok celej škorice asi 3 cm,
- 1 polievkovej lyžice jemne nastrúhaného zázvoru,
- 5 klinčekov,
- 1 hviezdička badiánu,
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy,
- 1 polievkovú lyžicu kokosového alebo trstinového cukru,
- kúsok čili papričky,
- štipku soli a
- cca 2 čaj lyžičky citrónovej šťavy,
- trochu vody
POSTUP:
- Na ghee orestujeme koreniny, pridáme nastrúhané jablká a ostatné ingrediencie. Zalejeme trochou vody a udusíme, kým jablká nie sú mäkké.
- Vyberieme kúsky korenín a môžeme podávať.