Feniklová polievka

Polievka, ktorá prebudí chuť do života?
Áno, zoznámte sa s feniklovou polievkou.
Jej chuť je jemná, hrejivá, s nádychom sladkosti a dokonalým dotykom jari.
Táto polievka nielen pohladí žalúdok, ale aj krásne podporí trávenie.
Je ideálna na ľahký obed, príjemnú večeru alebo ako milá starostlivosť o seba v uponáhľanom dni.
- väčšinu základných surovín kúpite bežne v supermarkete
- kurkumu, Garam masala a korenie Trikatu kúpite na našom eshope (link pri surovinách)
SUROVINY: (na 3 litre polievky)
- ghee
- olivový olej
- 3 stredne veľké buľvy feniklu
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2cm koreň čerstvého zázvoru
- 7cm póru
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1,5 čajovej lyžičky Garam masala
- alebo trochu rasce ak nemáte Garam masala korenie
- mleté čierne korenie (ak chcete polievku pikantnejšiu použite väčší kúsok zázvoru a korenie Trikatu, ktoré môžete opäť kúpiť u nás na e-shope)
- zeleninový alebo mäsový vývar (delikátna chuť polievky je z morčacieho vývaru:))
- soľ, čerstvý cesnak podľa potreby
POSTUP:
- Na olivový olej alebo ghee dáme speniť nadrobno pokrájaný pór, môžeme pridať aj trochu cesnaku, pridáme postrúhaný alebo na drobno nakrájaný zázvor a orestujeme.
- Pridáme a krátko orestujeme kurkumu a všetky koreniny.
- Zalejeme vývarom a pridáme očistený a na väčšie kúsky nakrájaný fenikel.
- Varíme asi 20 min.
- Kým sa nám varí polievka, v malom hrnci si v osolenej vode spolu s rascou uvaríme nadrobno nakrájané zemiaky.
- Keď je fenikel mäkký obsah polievky vymixujeme.
- Uvarené zemiaky pridáme k vymixovanej polievke.
- Ak je polievka hustejšia pridáme vývar zo zemiakov. Polievku tento vývar ešte dochutí.
EXTRA TIP:
Vierka ako naša poradkyňa osobne z tukov volí aj ghee aj olivový olej. Pri varení polievok väčšinou orestuje suroviny na ghee a pri servírovaní dochutí polievku troškou olivového oleja.
Kto však ghee nemá rád, nech použije kvalitný olivový olej. NEPOUŽÍVAJTE však lacné rafinované slnečnicové oleje.
Pór môžeme nahradiť cibuľou a cesnakom podľa chuti.