Feniklová polievka

Polievka, ktorá prebudí chuť do života?
Áno, zoznámte sa s feniklovou polievkou.

Jej chuť je jemná, hrejivá, s nádychom sladkosti a dokonalým dotykom jari.
Táto polievka nielen pohladí žalúdok, ale aj krásne podporí trávenie.

Je ideálna na ľahký obed, príjemnú večeru alebo ako milá starostlivosť o seba v uponáhľanom dni.

- väčšinu základných surovín kúpite bežne v supermarkete
- kurkumu, Garam masala a korenie Trikatu kúpite na našom eshope (link pri surovinách)

SUROVINY: (na 3 litre polievky)

  • ghee
  • olivový olej
  • 3 stredne veľké buľvy feniklu
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2cm koreň čerstvého zázvoru
  • 7cm póru
  • 1 čajová lyžička kurkumy 
  • 1,5 čajovej lyžičky Garam masala 
  • alebo trochu rasce ak nemáte Garam masala korenie
  • mleté čierne korenie (ak chcete polievku pikantnejšiu použite väčší kúsok zázvoru a korenie Trikatu, ktoré môžete opäť kúpiť u nás na e-shope)
  • zeleninový alebo mäsový vývar (delikátna chuť polievky je z morčacieho vývaru:))
  • soľ, čerstvý cesnak podľa potreby

POSTUP:

  • Na olivový olej alebo ghee dáme speniť nadrobno pokrájaný pór, môžeme pridať aj trochu cesnaku, pridáme postrúhaný alebo na drobno nakrájaný zázvor a orestujeme.
  • Pridáme a krátko orestujeme kurkumu a všetky koreniny.
  • Zalejeme vývarom a pridáme očistený a na väčšie kúsky nakrájaný fenikel.
  • Varíme asi 20 min.
  • Kým sa nám varí polievka, v malom hrnci si v osolenej vode spolu s rascou uvaríme nadrobno nakrájané zemiaky.
  • Keď je fenikel mäkký obsah polievky vymixujeme.
  • Uvarené zemiaky pridáme k vymixovanej polievke.
  • Ak je polievka hustejšia pridáme vývar zo zemiakov. Polievku tento vývar ešte dochutí.

EXTRA TIP:

Vierka ako naša poradkyňa osobne z tukov volí aj ghee aj olivový olej. Pri varení polievok väčšinou orestuje suroviny na ghee a pri servírovaní dochutí polievku troškou olivového oleja. 

Kto však ghee nemá rád, nech použije kvalitný olivový olej.  NEPOUŽÍVAJTE však lacné rafinované slnečnicové oleje.

Pór môžeme nahradiť cibuľou a cesnakom podľa chuti.