Pečená pražma

✨ Niektoré jedlá v sebe nesú viac než len chuť.
Sú to malé rituály, ktoré spomaľujú deň a dávajú nám pocit, že sa o seba naozaj staráme. 🌿

Táto pražma s chrumkavou zeleninkou a jemným batatovo-zelerovým pyré je presne ten typ jedla, ktoré nezaťaží – naopak, vyživí. Chuťovo aj pocitovo.

💚 A to petržlenové pesto? To si zamilujete. Je plné vône, jemne pikantné a nádherne zelené. Dajte ho do pohára a používajte všade, kde treba trošku oživiť jedlo aj náladu.

Chýbajú vám nejaké koreniny?
Nie je problém a u nás na e-shope nájdete aj dlho vypredanú kurkumu značky Organic India.
Stačí kliknúť na odkaz pri surovinách.

SUROVINY:

  • pražma
  • olivový olej
  • ľubovoľná zelenina (napr. koreňová)
  • zeleninový vývar
  • ghee
  • batát
  • zeler
  • petržlenová vňať
  • rasca
  • trikatu
  • čierne korenie
  • kurkuma

POSTUP:

  • Pražmu nasolíme aspoň hodinku pred pečením, aby soľ prenikla do mäska.
  • Do vnútra vložíme petržlenovú vňať alebo vnútro potrieme olivovým olejom v ktorom máme vyluhovaný cesnak s petržlenom.
  • Dáme ju piecť na 180 stupňov na 8 minút  z jednej a 8 minút  z druhej strany.
  • Podusíme ľubovolnú zeleninu, nastrúhanú na drobno na troške ghee masla, pridáme korenie na grilovanú zeleninu, štipku kurkumy, zalejeme malým množstvom zeleninového vývaru alebo vody a dusíme max. 10 minút.  Naša poradkyňa Vierka má rada chrumkavú zeleninku a podľa toho si prisposobuje čas dusenia.
  • Medzitým si dáme variť jeden stredny batát a polovicu stredného zeleru nakrájané na drobno. Uvaríme so soľou a rascou v zeleninovom vývare alebo vo vode max. 10 minút. Zcedíme, vývar si odložíme do pohára. K batátu so zelerom pridáme parmezán podľa chuti a vymixujeme.
  • Pre veganov odporúčame parmezán zn. Nurishh  - je naozaj výborný.
  • Nedávame maslo, uprednostníme ghee ale domáce, ktoré má oveľa lepšiu chuť, alebo na záver po vymixovaní pridáme trochu olivoveho oleja.
  • Môžete pridať aj petržlenovú vňať alebo trochu petržlenového pesta.