Pečená pražma

✨ Niektoré jedlá v sebe nesú viac než len chuť.
Sú to malé rituály, ktoré spomaľujú deň a dávajú nám pocit, že sa o seba naozaj staráme. 🌿
Táto pražma s chrumkavou zeleninkou a jemným batatovo-zelerovým pyré je presne ten typ jedla, ktoré nezaťaží – naopak, vyživí. Chuťovo aj pocitovo.
💚 A to petržlenové pesto? To si zamilujete. Je plné vône, jemne pikantné a nádherne zelené. Dajte ho do pohára a používajte všade, kde treba trošku oživiť jedlo aj náladu.
Chýbajú vám nejaké koreniny?
Nie je problém a u nás na e-shope nájdete aj dlho vypredanú kurkumu značky Organic India.
Stačí kliknúť na odkaz pri surovinách.
SUROVINY:
- pražma
- olivový olej
- ľubovoľná zelenina (napr. koreňová)
- zeleninový vývar
- ghee
- batát
- zeler
- petržlenová vňať
- rasca
- trikatu
- čierne korenie
- kurkuma
POSTUP:
- Pražmu nasolíme aspoň hodinku pred pečením, aby soľ prenikla do mäska.
- Do vnútra vložíme petržlenovú vňať alebo vnútro potrieme olivovým olejom v ktorom máme vyluhovaný cesnak s petržlenom.
- Dáme ju piecť na 180 stupňov na 8 minút z jednej a 8 minút z druhej strany.
- Podusíme ľubovolnú zeleninu, nastrúhanú na drobno na troške ghee masla, pridáme korenie na grilovanú zeleninu, štipku kurkumy, zalejeme malým množstvom zeleninového vývaru alebo vody a dusíme max. 10 minút. Naša poradkyňa Vierka má rada chrumkavú zeleninku a podľa toho si prisposobuje čas dusenia.
- Medzitým si dáme variť jeden stredny batát a polovicu stredného zeleru nakrájané na drobno. Uvaríme so soľou a rascou v zeleninovom vývare alebo vo vode max. 10 minút. Zcedíme, vývar si odložíme do pohára. K batátu so zelerom pridáme parmezán podľa chuti a vymixujeme.
- Pre veganov odporúčame parmezán zn. Nurishh - je naozaj výborný.
- Nedávame maslo, uprednostníme ghee ale domáce, ktoré má oveľa lepšiu chuť, alebo na záver po vymixovaní pridáme trochu olivoveho oleja.
- Môžete pridať aj petržlenovú vňať alebo trochu petržlenového pesta.