Špargľové rizoto

Nech sa páči RECEPT na 🌿 ľahké, krémové rizoto plné chuti – a pritom bez smotany, vína či masla.
Toto jarné rizoto zo špargle vás zavedie priamo do stredomoria. 🫶
Zelená špargľa je nielen symbolom jari...
... ale aj zdrojom vlákniny a antioxidantov.
V tomto recepte sme jej dali hlavnú rolu – spolu s basmati ryžou, pórkom, muškátovým orieškom a jemnou rastlinnou smotanou.
Výsledok?
🌱 Krémové rizoto s ľahkou bylinkovou chuťou, ktoré nezaťaží trávenie, ale pohladí telo aj dušu.
👉 Tip: Podávajte s lyžičkou petržlenového pesta pre extra sviežosť a chuťový kontrast.
Na našom eshope nájdete aj kvalitné koreniny, ktoré môžete do receptu zaradiť po svojom.
SUROVINY:
- 500g zelenej špargle
- basmati ryža
- cibuľa
- pór
- petržlenová vňať, popr. petržlenové pesto (nie je podmienka)
- 2 polievkové lyžice rastlinnej smotany
- rasca
- soľ
- muškátový oriešok
POSTUP:
- Špargľu nakrájame na drobno a končeky dáme bokom.
- Polovicu dáme variť do slanej vody tak, aby bola špargľa zakrytá vodou. Varíme cca 5 minút.
- Po uvarení vymixujeme na hladké pyré.
- Druhú polovicu sparíme vo vriacej vode, tiež cca 4-5 minút, pridáme a na záver sparíme na minútku špičky.
- Zcedíme a vývar si odložíme na zaliatie ryže.
- Uvarenú spargľu namočíme do studenej vody.
- Vo woku na olivovovom oleji orestujeme na drobno nakrájanú malú cibuľku a asi 6 cm pór.
- Pridáme 1 šálku opláchnutej basmati ryže, zalejeme asi 1-2 dcl vývarom zo spargľe a vlejeme vymixované pyré.
- Ryžu ochutíme soľou, rascou a muškátovým orieškom.
- Dusíme ju cca 12 min.
- V prípade potreby počas dusenia dolejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.
- Po uvarení pridáme rastlinnú smotanu (nemusí byť), nakrájanú a uvarenú spargľu ( končeky nechame na ozdobu), nakrájanú petržlenovú vňať a celé dobre premiešame.
Rizoto by malo byť príjemne šťavnaté.