Špargľové rizoto

Nech sa páči RECEPT na 🌿 ľahké, krémové rizoto plné chuti – a pritom bez smotany, vína či masla.
Toto jarné rizoto zo špargle vás zavedie priamo do stredomoria. 🫶

Zelená špargľa je nielen symbolom jari...
... ale aj zdrojom vlákniny a antioxidantov.

V tomto recepte sme jej dali hlavnú rolu – spolu s basmati ryžou, pórkom, muškátovým orieškom a jemnou rastlinnou smotanou.

Výsledok?
🌱 Krémové rizoto s ľahkou bylinkovou chuťou, ktoré nezaťaží trávenie, ale pohladí telo aj dušu.

👉 Tip: Podávajte s lyžičkou petržlenového pesta pre extra sviežosť a chuťový kontrast.

Na našom eshope nájdete aj kvalitné koreniny, ktoré môžete do receptu zaradiť po svojom.

SUROVINY:

  • 500g zelenej špargle
  • basmati ryža
  • cibuľa
  • pór
  • petržlenová vňať, popr. petržlenové pesto (nie je podmienka)
  • 2 polievkové lyžice rastlinnej smotany
  • rasca
  • soľ
  • muškátový oriešok

POSTUP:

  • Špargľu nakrájame na drobno a končeky dáme bokom.
  • Polovicu dáme variť do slanej vody tak, aby bola špargľa zakrytá vodou. Varíme cca 5 minút.
  • Po uvarení vymixujeme na hladké pyré.
  • Druhú polovicu sparíme vo vriacej vode, tiež cca 4-5 minút, pridáme a na záver sparíme na minútku špičky.
  • Zcedíme a vývar si odložíme na zaliatie ryže.
  • Uvarenú spargľu namočíme do studenej vody.
  • Vo woku na olivovovom oleji orestujeme na drobno nakrájanú malú cibuľku a asi 6 cm pór. 
  • Pridáme 1 šálku opláchnutej basmati ryže, zalejeme asi 1-2 dcl vývarom zo spargľe a vlejeme vymixované pyré.
  • Ryžu ochutíme soľourascou muškátovým orieškom.
  • Dusíme ju cca 12 min.
  • V prípade potreby počas dusenia dolejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.
  • Po uvarení pridáme rastlinnú smotanu (nemusí byť), nakrájanú a uvarenú spargľu ( končeky nechame na ozdobu), nakrájanú petržlenovú vňať a celé dobre premiešame.

Rizoto by malo byť príjemne šťavnaté.