Zdravé recepty, Strana 4

Výpis článkov

Feniklová polievka
Feniklová polievka

Polievka, ktorá prebudí chuť do života?
Áno, zoznámte sa s feniklovou polievkou.

Jej chuť je jemná, hrejivá, s nádychom sladkosti a dokonalým dotykom jari.
Táto polievka nielen pohladí žalúdok, ale aj krásne podporí trávenie.

Je ideálna na ľahký obed, príjemnú večeru alebo ako milá starostlivosť o seba v uponáhľanom dni.

- väčšinu základných surovín kúpite bežne v supermarkete
- kurkumu, Garam masala a korenie Trikatu kúpite na našom eshope (link pri surovinách)

SUROVINY: (na 3 litre polievky)

  • ghee
  • olivový olej
  • 3 stredne veľké buľvy feniklu
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2cm koreň čerstvého zázvoru
  • 7cm póru
  • 1 čajová lyžička kurkumy 
  • 1,5 čajovej lyžičky Garam masala 
  • alebo trochu rasce ak nemáte Garam masala korenie
  • mleté čierne korenie (ak chcete polievku pikantnejšiu použite väčší kúsok zázvoru a korenie Trikatu, ktoré môžete opäť kúpiť u nás na e-shope)
  • zeleninový alebo mäsový vývar (delikátna chuť polievky je z morčacieho vývaru:))
  • soľ, čerstvý cesnak podľa potreby

POSTUP:

  • Na olivový olej alebo ghee dáme speniť nadrobno pokrájaný pór, môžeme pridať aj trochu cesnaku, pridáme postrúhaný alebo na drobno nakrájaný zázvor a orestujeme.
  • Pridáme a krátko orestujeme kurkumu a všetky koreniny.
  • Zalejeme vývarom a pridáme očistený a na väčšie kúsky nakrájaný fenikel.
  • Varíme asi 20 min.
  • Kým sa nám varí polievka, v malom hrnci si v osolenej vode spolu s rascou uvaríme nadrobno nakrájané zemiaky.
  • Keď je fenikel mäkký obsah polievky vymixujeme.
  • Uvarené zemiaky pridáme k vymixovanej polievke.
  • Ak je polievka hustejšia pridáme vývar zo zemiakov. Polievku tento vývar ešte dochutí.

EXTRA TIP:

Vierka ako naša poradkyňa osobne z tukov volí aj ghee aj olivový olej. Pri varení polievok väčšinou orestuje suroviny na ghee a pri servírovaní dochutí polievku troškou olivového oleja. 

Kto však ghee nemá rád, nech použije kvalitný olivový olej.  NEPOUŽÍVAJTE však lacné rafinované slnečnicové oleje.

Pór môžeme nahradiť cibuľou a cesnakom podľa chuti.

 

Čítať článok
Chrumkavá zelenina s pečeným kuriatkom
Chrumkavá zelenina s pečeným kuriatkom

Keď sa chrumkanie zeleniny stretne s vôňou pečeného kuraťa…
…vznikne jedlo, ktoré pohladí chuťové poháriky aj dušu.
Zdravé, jednoduché, no plné farieb, vôní a šťavnatosti.

Inšpirácia z prírody – pre chvíle, keď chcete variť s láskou a bez stresu.
A to najlepšie?
Stačí pár jednoduchých krokov a na tanieri máte jedlo, ktoré poteší telo aj dušu.

SUROVINY:

  • olivový olej
  • cibuľa
  • pór
  • cvikla
  • petrzlen
  • papríka - kápia
  • veľký šampiňón
  • polovica batátu
  • slepačí alebo zeleninový vývar
  • soľ
  • koriander
  • zázvor
  • kurkuma
  • granulovaný alebo čerstvý cesnak
  • cuketu
  • kôpor
  • a najlepšie domáce alebo farmárske kura

POSTUP:

  • Zelenina je pripravená na spôsob “karfiolovej ryže” je chrumkavá a šťavnatá zároveň!
  • V elektrickom sekáčiku nasekáme cviklupetržlen, papriku - kápiu, veľký šampiňón, pol batátu. Na olivovom oleji osmažíme cibuľu, nakrájaný pór a pridáme nasekanú zeleninu.
  • Všetko spolu krátko podusíme spolu s trochou slepačieho (alebo zeleninového) vývaru, ochutíme soľou, koriandrom, zázvorom, poprásime kurkumou a pridáme granulovaný alebo čerstvý cesnak.
  • Po krátkom dusení cca 10 min. pridáme nadrobno nakrájanú cuketu. Podusíme cca 5 minút a pridáme kôpor na záver, ktorý nám vykúzli takú pomyselnú “čerešničku na torte”.
  • Podávame s upečeným kuriatkom.
Čítať článok
Hokkaido čili s cícerom a červenou fazuľkou
Hokkaido čili s cícerom a červenou fazuľkou

Hrejivé hokkaidové čili s cícerom a fazuľou – dokonalá kombinácia chuti a tepla!
Pridaním ajurvédskych korenín Trikatu a Garam masala dostane jedlo pikantný šmrnc a podporí trávenie.

SUROVINY:

  • cibuľa
  • pór
  • olivový olej
  • 500g tekvice hokkaido
  • 1-2 dcl vývaru
  • pohár cíceru (odporúčame z DM)
  • pohár červenej fazule (opäť z DM)
  • korenie Trikatu 
  • korenie Garam Masala 
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • polovica konzervy paradajok, alebo čerstvé paradajky
  • soľ, rasca
  • petržlenova vňať na záver

POSTUP:

  • V hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej.
  • Pridáme na drobno nakrájanú cibuľupór a restujeme.
  • Po orestovaní pridáme jeden pohár cíceru (z DM) bez nálevu, jednu konzervu červenej fazuľky (z DM), osolíme, pridáme korenie Trikatu (ak nemáme tak čierne korenie, mletý zázvor), trochu Garam Masaly (ak nemáme pridáme trochu rasce a čili podľa chuti), a nakoniec na drobno nakrájané hokkaido (300g).
  • Zalejeme 1-2 dcl zeleninového vývaru a dusime cca 15 minút.
  • Do malého hrnca dáme variť cca 200g nakrájaného hokkaido tekvicesoľ, rascu, zalejeme trochou vody a dusíme do mäkka.
  • Po udusení vymixujeme na pyré (nesmie byť moc riedke). Pyré pridame do panvice spolu s 2-3 strúčikmi cesnaku,podrvenými paradajkami z
  • konzervy (cca pol konzervy) alebo čerstvo nakrájanými paradajkami a dochutíme soľou.
  • Dusíme ešte aspoň 10 minút. Na záver pridáme nakrájanú petržlenovú vňať  a možeme podávať.
  • Hokkaidové  čili VÝBORNE CHUTÍ s opraženým ražným teplým chlebíkom.

Prajeme vám dobrú chuť :)

Čítať článok
Ajurvédske rizoto Kirčí
Ajurvédske rizoto Kirčí

Ajurvédske rizoto KIČRÍ.
Pripravte si chutný obed už tento víkend :)

Extra tipy od nás:
- Rizoto má mať kašovitú konzistenciu, ktorá vznikne spojením šošovice a ryže.
- Pridaním chrumkavej zeleniny kašovitú chuť trochu rozbijeme a získame ľahký a výživovo plnohodnotný pokrm.

Vyskúšajte si však aj chuť rizota (Kičrí) bez zeleniny.
Toto jedlo pôsobí na organizmus prečisťujúco. Da sa pripraviť veľmi diétne, ale aj chutne s pridaním korenín, ktoré máme radi a ktoré podporia tráviace procesy.

SUROVINY:

  • 125g červenej šošovice alebo Mungo fazuľky

  • 75g Basmati ryže

  • 100g na drobno nakrájanej zeleniny(môže byť aj mrazená)

  • menšia cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • asi 6 cm kúsok póru(môže a nemusí byť) dáva však veľmi dobrú chuť

  • 4 cm kúsok čerstvého zázvoru

  • 1 čajová lyžička kurkumy

  • 1 čajová lyžička zmesi korenia pod názvom Garam Masala

  • ½ čajová lyžička zmesi korenia Trikatu

  • maslo ghee alebo olivový olej

  • zeleninový vývar alebo čistá voda

  • himalájska soľ

  • petržlenová vňať

  • čerstvý zázvor nie je nevyhnutný ale vynikajúco dopĺňa chuť a podčiarkuje detoxikačný účinok tohto jedla.

Ajurvédske rizoto sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov.

Zeleninu môžete a nemusíte pridávať.

POSTUP:

  • Na panvicu dáme olivový olej 3 pl, alebo ghee 1pl, pridáme jemne nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a pór a spolu orestujeme.
  • Pridáme kurkumu, Trikatu, Garam masalu a spolu orestujeme cca 10-15 sekúnd. Pozor, aby sa nič nepripálilo!
  • Zalejeme troškou vody a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu (namočenú cez noc alebo aspoň 1 hod pred varením). Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme dusiť cca 15 min.
  • V druhom hrnci v slanej vode uvaríme  Basmati ryžu vo väčšom množstve vody tak ako sa varia cestoviny cca 12 min.
  • Po uvarení ryžu zcedíme a pridáme ku šošovici.
  • Spolu premiešame a na záver pridame jemne udusenú zeleninu ochutenú soľou, kurkumou a garam masalou. Zeleninu ochutíme veľmi striedmo.
  • Po dokončení vmiešame nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

JABLKOVÉ ČATNÍ:

  • 2 väčšie jablká,
  • 1 polievková lyžiča ghee,
  • kúsok celej škorice asi 3 cm,
  • 1 polievkovej lyžice jemne nastrúhaného zázvoru,
  • 5 klinčekov,
  • 1 hviezdička badiánu,
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy,
  • 1 polievkovú lyžicu kokosového alebo trstinového cukru,
  • kúsok čili papričky,
  • štipku soli a
  • cca 2 čaj lyžičky citrónovej šťavy,
  • trochu vody

POSTUP:

  • Na ghee orestujeme koreniny, pridáme nastrúhané jablká a ostatné ingrediencie. Zalejeme trochou vody a udusíme, kým jablká nie sú mäkké.
  • Vyberieme kúsky korenín a môžeme podávať.

 

 

Čítať článok
Bezlepkové koláčiky
Bezlepkové koláčiky

Vyskúšajte náš zdravý recep na bezlepkové koláčiky, ktorý je jednoduchý, chutný a plný dobrých ingrediencií:)

SUROVINY:

  • 2 vajcia
  • 100g kokosového cukru
  • 1 vanilkový struk alebo vanilkový cukor
  • 30g pohankovej muky
  • 30g ryžovej múky
  • 20g mletých vlašských orechov a
  • 20 g mandlovej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva (PDP)
  • štipka soli

POLEVA:

  • 50 g horkej čokolády
  • 50g mliečnej čokolády
  • 25g masla
  • 75ml sladkej smotany

POSTUP:

  • Vajcia, cukor a vanilku vyšľaháme.
  • Pridáme zmes z múk a orechov spolu s PDP a soľou.
  • Pridáme šťavu z pol citróna.
  • Cesto premiešame, a plníme ním formičky.
  • Pečieme na 180 st. cca 10-15 min.
  • Po upečení a vychladnutí polovicu koláčika ponoríme do polevy a položíme na mriežku.

Pochváľte sa s vašim výsledkom keď budete piecť podľa tohto úžasného receptu :)

Čítať článok

Ovládacie prvky výpisu

35 položiek celkom