Zdravé recepty

Výpis článkov

Slivkový sen s makom
Slivkový sen s makom

✨ Makovo-slivkový koláč trochu inak ✨

Bez múky, bez vajíčok, bez výčitiek.
Len šťavnaté slivky, voňavý mak a nadýchané pšeno, ktoré vytvorí tú najjemnejšiu štruktúru.

Tento koláč je dôkazom, že jednoduché suroviny dokážu vytvoriť čistú radosť.
Sladký len tak akurát – a úplne prirodzene 🌸

V prípade ak vymeníte maslo za rastlinnú alternatívu máte koláčik vhodný aj pre veganov.

Ideálny jesenný dezert ku káve, alebo ako zdravšia alternatíva ku klasickým koláčom.

💚 Ak milujete mak a slivky, tento recept si vás získa hneď prvým sústom. 

SUROVINY: 

Cesto:

  • pšeno
  • rastlinné mlieko
  • kokosový cukor
  • vanilkový cukor
  • soľ 

Náplň:

  • mak
  • rastlinné mlieko
  • džem podľa chuti
  • čerstvé slivky
  • kokosový cukor

 Ešte budeme potrebovať:

  • roztopené maslo
  • škoricový cukor
  • mandľové lupienky
  • kukuričné lupienky

POSTUP:

  • Cesto: Pšeno uvaríme v rastlinnom mlieku, s trochou kokosového  a vanilkového  cukru a soli na hustejšiu kašu.
  • Popritom si uparíme mletý mak s rastlinným mliekom a džemom podľa chuti.
  • V recepte je použitý domáci marhuľový džem sladený xylitholom.

 

  • Náplň: Čerstvé slivky nakrájame na plátky, posypeme kokosovým cukrom a necháme postáť.
  • Na vymastený a podrvenými kukuričnými lupienkami vysypaný plech navrstvíme pšenovú kašu, uparený mak a čerstvé slivky.
  • Polejeme roztopeným maslom a posypeme škoricovým cukrom.
  • Dozdobíme mandľovými lupienkami (ktoré nám nahrádzajú posýpku) a dame piect na 189 st cca 25 min.
  • Krájame až po úplnom vychladnutí.

DOBRÚ CHUŤ

Čítať článok
Liečivý sirup z Nádchovníka
Liečivý sirup z Nádchovníka

Nádchovník, latinsky Plectranthus amboinicus označovaný aj ako bylinka proti nádche si mnohí pestujú doma v kvetináči pre jeho liečivé účinky. Je nanáročný, ma šťavnaté a aromatické listy, odpudzuje hmyz a osvieži svojou vôňou okolie. My vám prinášame recept na sirup pre deti aj dospelých v období viróz ako prevenciu alebo pomoc pri liečbe nádchy a kašľa. Použitie je možné aj do čaju, alebo len tak na lyžicku ako med.


SUROVINY:

  • 1/2 kg cukru
  • 15-20 lístkov nádchovníka
  • 2 limetky


POSTUP:

  • Na dno pohára nasypte cukor, na tenké plátky nakrájanú limetku 5-6 trochu podrvených čerstvých lístkov nádchovníka a vrstvite kým si nezaplníte pohár.
  • Uzavrite, dajte na chladnejšie miesto (parapetná doska) a nechajte luhovat cca 6 dní.
  • Ak sa cukor celkom neroztopí vložte pohár do teplého vodného kupeľa a premiešavajte.
  • Nesmie sa zohriať na väčšiu teplotu ako 40 st.
  • Vzniknutý sirup preceďte do nádoby cez sitko alebo sterilnú gázu.
  • Odložte do chladničky.

 

Čítať článok
Placky z tofu a zeleninové pyré
Placky z tofu a zeleninové pyré

Dnes na tanieri: chrumkavé tofu placky, jemné zeleninové pyré a svieži paradajkový šalát.

Kombinácia, ktorá je ľahká, výživná a neskutočne chutná 🍅🥒🥕.
Placky sú krásne chrumkavé zvonka a šťavnaté a k tomu podávame pyré je krémové a lahodné a šalát tomu dodáva sviežosť.

👉 Jedlo hotové za chvíľku, no pôžitok, ktorý ostane dlho.

SUROVINY:

Placky: 

  • lahôdkové tofu 
  • malá cuketa
  • stredný zemiak
  • pór
  • lahôdková cibuľka
  • hraška na zahustenie
  • hraška na obaľovanie
  • soľ, trikatu a kapha korenie 
  • ghee

 

Pyré:

  • polovica stredného zeleru
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 väčší zemiak

POSTUP:

Placky:

  • Nastrúhané lahôdkové tofu zmiešame s jednou malou cuketou a jednym stredným nastrúhaným zemiakom.
  • Ochutíme soľou, nadrobno nakrájaným pórom, lahôdkovou cibuľkou, okoreníme s trikatu a kapha korením.
  • Zahustíme hraškou na zahustenie a obalíme v hraške určenej na obaľovanie.
  • Vypražíme v malom množstve olivoveho oleja zmiešaného s ghee maslom.

Pyré:

  • Polovicu stredného nakrájaného zeleru, jednu väčšiu mrkvu a jeden väčší nakrájaný zemiak dáme variť do osolenej, okorenenej a rascou dochutenej vody.
  • Po uvarení časť vody odlejeme a necháme len také množstvo vody, ktoré nám po vymixovaní vytvorí hladké pyré.
  • Ochutíme trochou masla, strúhaným syrom a opäť vymixujeme.

Paradajkovy salat:

  • Mäsité paradajky, červená cibuľka, soľ, citrón a xylithol zmiešame a necháme postat.

DOBRÚ CHUŤ

Čítať článok
Voňavé kari z červenej šošovice so zeleninou
Voňavé kari z červenej šošovice so zeleninou

Voňavé kari z červenej šošovice so zeleninou 🌱

Úžasné, sýte a hotové skôr, než stihnete prestrieť stôl. Pór, šampiňóny, červená šošovica a pestrá zelenina sa v tomto rýchlom recepte spájajú s thajským kari a garam masalou do dokonale hrejivého jedla.

💡 Tip: Podávajte s ryžou basmati, zeleninkou alebo čerstvým naanom a užite si večeru plnú farieb a chutí, ktorá zasýti, no nezaťaží.

SUROVINY:

  • olivový olej
  • pór
  • šampiňóny
  • červená šošovica
  • drobná mrazená zelenina
  • thajské kari
  • garam masala
  • soľ 

POSTUP:

  • Na panvici alebo v hlbšom hrnci rozohrejte trochu olivového oleja. Pri strednej teplote na ňom pomaly orestujte nadrobno nakrájaný pór, kým zmäkne a uvoľní sladkastú vôňu.
  • Pridajte nakrájané šampiňóny a nechajte ich pár minút restovať, aby pustili šťavu. Pridajte thajsku kari pastu a garam masalu – len toľko, aby sa uvoľnila ich aróma.
  • Prisypte dobre prepláchnutú červenú šošovicu. Krátko ju premiešajte, aby sa obalila vo voňavom základe.
  • Pridajte hrsť drobnej mrazenej zeleniny (napríklad zmes hrášku, kukurice a mrkvičky). Zalejte horúcou vodou tak, aby všetko bolo ponorené. Osoľte podľa chuti.
  • Nechajte kari jemne bublať asi 15–20 minút, kým šošovica zmäkne a jedlo získa krémovú konzistenciu. Občas premiešajte a podľa potreby dolievajte vodu.
  • Ochutnajte, prípadne dolaďte soľ alebo kvapku citrónovej šťavy na zvýraznenie chutí.

DOBRÚ CHUŤ

Čítať článok
Vegetariánsky boršč
Vegetariánsky boršč

Polievka, ktorá pohladí dušu aj v najchladnejší deň.
Vegetariánsky boršč je ako objatie v miske – voňavý základ z cibule, cesnaku a zázvoru sa spája so sladkou cviklou, mrkvou a kapustou. Jemná kyselkavá chuť kyslej kapusty dodá polievke iskru, kari pasta príjemné teplo a čerstvé paradajky na záver ju zjemnia do dokonalosti.

Stačí lyžica gréckeho jogurtu a máte pred sebou jedlo, ktoré je nielen sýte, ale aj plné lásky k jednoduchosti a chuti 💚

SUROVINY:

  • cibuľa
  • cesnak
  • čerstvý zázvor
  • olej
  • 2 mrkvy
  • 2 menšie petržleny
  • 1 väčšia cvikla
  • 3 bobkové listy
  • ⅓ nakrájanej bielej hlávkovej kapusty
  • cca 150g kyslej kapusty (budeme potrebovať aj šťavu)
  • 1 čajová lyžička červenej kari pasty
  • 2 väčšie nakrájané paradajky
  • soľ a korenie 

POSTUP:

  • Cibuľu, cesnak, čerstvý zázvor nakrajaný na drobno orestovať na oleji, pridať 2 mrkvy, 2 menčie petržleny, 1 väčšiu cviklu, všetko nadrobno pokrájané, posoliť, okoreniť, pridať 3 bobkove listy, zaliať trochou vody a podusiť cca 15 min.
  • Potom pridať asi 1/3 nakrájanej čerstvej bielej hlávkovej kapusty a cca 150 g kyslej kapusty aj so šťavou.
  • Podľa potreby doliať vodu, dochutiť cca 1čajovou lyžičkou červenej kari pasty.
  • Variť spolu cca 30 minút.
  • Na záver pridať 2 väčšie nakrájané paradajky a povariť ešte cca 5 minúť.
  • Boršč môžete dochutiť bielym gréckym jogurtom.

DOBRÚ CHUŤ

Čítať článok
Cuketová roláda
Cuketová roláda

🥒✨ Cuketová roláda – svieži nápad na ľahký obed či večeru ✨🥒

Niekedy stačí pár jednoduchých ingrediencií a na stole je hotová lahôdka 🌿. Tenké plátky cukety upečené so syrom vytvoria jemný základ, ktorý stačí naplniť podľa vlastnej fantázie.

Výsledok? Šťavnatá, ľahká a farebná roláda, ktorá zasýti a pritom poteší nielen chuťové poháriky ale aj oči 💚.

SUROVINY:

  • cuketa
  • syr podľa svojho výberu
  • zmes listového šalátu
  • 2 vajcia
  • lahôdková cibuľka
  • cherry paradajky
  • grécky jogurt
  • kôpor
  • soľ a korenie 

POSTUP:

  • Na papier na pečenie nakrájať tenké kolieska cukety tak, aby sa prekrývali.
  • Posypať strúhaným syrom podľa výberu.
  • Dať piecť na 189 st max 15 min.
  • Nechať trochu vychladnúť a naplniť plnkou podľa fantázie.
  • V našom prípade bola použitá nakrajaná zmes listoveho šalátu(rukola, špenát, cvikla), dve na tvrdo uvarené vajcia, lahôdková cibuľka, chery paradajky a dresing z gréckeho jogurtu zmiešaného s čerstvým kôprom.
  • Opatrne zrolovať pomocou papiera.
  • Vysledok: chutné šťavnaté jedlo.

DOBRÚ CHUŤ

Čítať článok
Raňajky v tráve
Raňajky v tráve

✨ Ovocná bomba plná farieb aj chute!
Aróniové smoothie s quinoou a vlašskými orechmi je kombinácia, ktorá poteší nielen bruško, ale aj oči.
Sladká arónia s banánom a jabĺčkom, chrumkavé orechy v mede a jemná quinoa – vrstvené do pohára ako malý dezert, ktorý zasýti a dodá energiu. 🍇🥄

Nie je to len rýchly snack, ale aj pripomienka, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť niečo výnimočné.

SUROVINY: 

  • čerstvá arónia
  • banán
  • jablko
  • 2-3 čajové lyžičky chia semienok
  • vlašské orechy
  • med
  • quinoa
  • soľ

POSTUP:

  • Čerstvo obranú aróniu vymixovať s banánom, jabĺčkom a trochou vody na hladké smoothie.
  • Podľa potreby pridať 2-3 čajových lyžičiek  chia semienok a nechať odstáť aspoň 15 minút.
  • Vlašské orechy nakrajať na drobno, obaliť v mede.
  • Quinou variť cca 15 minút so štipkou soli.
  • Potom už len robiť vrstvy -  striedať nasledovne: Arónia, quinoa, orechy s medom, arónia a navrch mala vrstva quinoa s orechami v mede.
  • Dozdobiť čerstvou aróniou a domácou zaváranou hruškou.

DOBRÚ CHUŤ

Čítať článok
Avokádové brownies
Avokádové brownies

✨ Avokádové brownies – sladká dobrota trochu inak!
Predstavte si brownies, ktoré sú vláčne, čokoládové a zároveň v sebe ukrývajú zdravú ingredienciu – avokádo 🥑🍫. Výsledok? Dezert, ktorý si zamilujete hneď na prvé sústo!

👉 Stačí vám zopár základných surovín – avokádo, horká čokoláda, kakao, orechy… a máte hotovú sladkosť, ktorá je nielen lahodná, ale aj výživnejšia než klasické brownies.

💡 TIP: Skvele chutia s banánovou zmrzlinou, ktorú si spravíte tak, že zmrazíte banány a potom ich len rozmixujete do krémova. Poprípade spravíte ovocný rozvar ako naša Vierka. 

📖 Recept pochádza z knihy Jeme Zdravo – a my sme si ho okamžite zaradili medzi obľúbené.

SUROVINY: 

  • 100 g horkej čokolády
  • 2 zrelé avokáda
  • 2 vajcia
  • 40 ml oleja
  • 2 lyžice medu
  • 90 g mletých vlaššských orechov
  • 50g holadnského kakaa
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • soľ

POSTUP: 

  • Rúru predhrehte na 170 °C.
  • Nad vodným kúpeľom rozohrejte horskú čokoládu s olejom. 
  • Rozohriatu čokoládu spoločne s ostatnými ingredienciami premiestnite do mexéra a mixujte dohladka. Mixujte cca 1 minútu.
  • Formu na pečenie (20x20 cm) vyložte papierom na pečenie.
  • Nalejte do nej pripravené cesto a dajte piecť do predhriatej rúry. Pečte 30 -30 minút na 160 - 170 °C.
  • Brownies nechajte chladnúť na mriežke 10-15 minút, potom rozkrájajte na 16 kúskov a podávajte.

Druhý tip na servírovanie: na chutenie môžete použiť malinový alebo jahodový rozvar.

POSTUP: Mrazené ovocie rozvariť s trochou cukru a vymixovať do hladkej konzistencie.

 

DOBRÚ CHUŤ

 

Čítať článok
Kôprovka 2.0
Kôprovka 2.0

Kôprovku milujete alebo ju „nemusíte“? 

Táto verzia vás možno presvedčí dať jej druhú šancu!

Predstavujeme vám odľahčenú, vegánsku kôprovú omáčku, ktorá vznikla úplnou improvizáciou – bez zápražky, bez klasickej smotany, zato plná chuti. 🥒✨
Základ tvorí cuketa, kopor a jemná pikantnosť z chrenu, ktoré spolu vytvárajú sviežu, ľahkú a famóznu kombináciu.
Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledok vás prekvapí – či už ste fanúšikom klasiky alebo hľadáte novú inšpiráciu do kuchyne.

SUROVINY:

  • 1 stredná cibuľa
  • olivový olej
  • cca 2kg veľká cuketa
  • soľ
  • 2-3 ks bobkového listu
  • vegeta bez glutamánu sodného
  • čierne mleté korenie
  • kôpor
  • cca 4 čajové lyžičky sterilizovaného mletého chrenu 
  • cca 3,5 polievkovej lyžice Vegan smotany
  • trochu cukru, alebo xylitolu
  • trochu citrónovej šťavy

POSTUP:

  • 1 strednú cibuľu orestovať na olivovom oleji.
  • Pridať veľkú cuketu (cca 2kg) nakrájanú na väčšie kúsky, zaliať vodou alebo zeleninovým vývarom asi dva cm pod objem, pridať soľ, bobkovy list 2-3 ks, trochu vegety (ak nie je vývar), mleté čierne korenie a variť cca 15 min.
  • Vymixovať a pridať nakrájaný  kôpor, pridať 4 čajové lyžičky sterilizovaného mletého  chrenu (podľa chuti) odporúčame nie konzervovaný Benzoanom sodným, pridať cca 3 polievkovej lyžice Vegan smotany (napr. od RAJO).
  • Dochutiť trochou cukru alebo xylitholu a citrónovej šťavy.
  • Omáčka je bez zápražky, mlieka a smotany.

Dobrú chuť

Čítať článok
Cuketové muffiny
Cuketové muffiny

Jednoduché, šťavnaté a plné chuti!
Toto sú cuketové muffiny, ktoré si zamiluje celá rodina.

Sezóna cukiet si priam pýta niečo výnimočné – a tieto muffiny sú perfektnou voľbou na ľahký obed, večeru alebo snack na cesty. Vláčne vďaka cukete, voňavé po cesnaku a šampiňónoch, s chrumkavým povrchom a syrovým srdcom 🧄🧅🧀

👉 Podávame ich s čerstvou zeleninou alebo miešaným šalátom – a každé sústo je malý zážitok!

Skúsite ich tiež?
Uložte si recept, vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako vám chutili ✨🥒

SUROVINY: 

  • 2 malé cukety
  • 1 veľký šampiňón
  • ½ strednej cibule
  • 2 malé stúčiky cesnaku
  • 1 mozzarella
  • 2 vajicia
  • 6 polievkových lyžíc ovsených vločiek
  • 2 polievkové lyžice mandľovej múky
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 1 čajová lyžička Garam masala (kúpite u nás na e-shope)
  • 1 čajová lyžička Kapha korenia (kúpite u nás na e-shope)
  • 1 polievková lyžica hrašky na zahustenie

POSTUP:

  • Cukety nastrúhame, posolíme, necháme postáť aby pustili štavu a poriadne vyžmýkame.
  • Pridáme nastúhaný šampiňón, nastrúhanú cibuľu, cesnak a mozzarellu. 
  • Zamiešame - pridáme ovsené vločky, mandľovú múku, ochutíme soľou a korením.
  • Vypracujeme cesto a na záver pridáme hrašku na zahustenie.
  • Formu na muffiny vymastíme olivovým olejom, naplníme a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 25-30 minút.
  • Podávame s ľubovoľnou obľúbenou zeleninou, poprípade miešaným šalátom.

Dobrú chuť

Čítať článok

Ovládacie prvky výpisu

29 položiek celkom